Man, Stillingsutlysning

(Forskjell mellom sider)
Gå til: navigasjon, søk
m
(Søknaden)
Linje 1: Linje 1:
[[Kategori:Linux]]
+
== Har du lyst til å bli terminalstuevakt? ==
  
'''man'''-funksjonen i linux gir deg tilgang bruksanvisningen til innebygde linux-funksjoner, samt mange av de andre programmene som ligger installert. Den kan også brukes til å få opp informasjon om andre ting - da særlig c-funksjoner.
+
Terminalstuene ved Det matematisk naturvitenskapelige fakultet og Institutt for informatikk ansetter nye terminalvakter i begynnelsen av hvert semester. Søknadsfrist er oppgitt lenger ned denne siden. Det er ved søknadsfristens utløp vanligvis ikke klart hvor mange nye som vil bli ansatt. Informasjon om det kommer pr. e-post når behandlingen av søknadene begynner.
  
== Bruk ==
+
=== Arbeidsoppgaver ===
I et terminalvindu: skriv "man" etterfulgt av navnet på funksjonen eller programmet du ønsker å få bruksanvisningen til. Med standardoppsett vil du da få opp en manual-side som du kan bla gjennom ved hjelp av piltastene og/eller Page Up/Down. Når du har lest nok avslutter du med å trykke q.
+
  
I enkelte tilfeller vil du angi et tall mellom man og navnet komandoen du ønsker å få informasjon om. Dette angir at du vil lete i en bestemt seksjon av manualen. Dette gjelder særlig om du er ute etter informasjon om c-kommandoer som har motstykke i vanlige kommandoer i linux.
+
Arbeidet går ut på å sitte vakt på en terminalstue for lavergradsstudenter '''ca. 10 timer i uken'''. Dette omfatter daglig drift av terminalstuene samt hjelp og støtte til brukerne på stuene.  Utover dette kan det også bli aktuelt å utføre andre oppgaver for IT-drift.
  
Du søker i en man-side ved å skrive <code>/søkeord</code>. For å hoppe til neste treff trykker du på n.
+
=== Krav ===
 +
 +
For stillingene kreves at du er '''student ved UiO''', og '''minst ett INF-kurs''' (fortrinnsvis INF1000 eller tilsvarende). Du bør være utadvent, ha gode samarbeidsevner og en positiv innstilling til å hjelpe andre.  Videre bør du uttrykke deg godt muntlig og skriftlig.  Du bør ha kjennskap til ett eller flere av følgende OS: Windows, Linux eller andre UNIX-dialekter og bruk av deres applikasjoner. Faktorer som vil telle positivt er studieerfaring fra Universitetet i Oslo og kjennskap til bruk av IT i studiesammenheng og tidligere erfaring med IT, spesielt IT-tjenestene ved UiO. Pedagogisk kompetanse eller erfaring og kjennskap til programpakkene som brukes i de ulike kursene er en fordel men ikke et krav.
 +
 +
=== Arbeidssted ===
 +
 +
Fakultetets (MN) terminalstuer ligger i fysikkbygningen, og i Vilhelm Bjerknes hus.  IFIs (bemannede) terminalstue befinner seg i matematikkbygningen (Abel).  På stuene er det til sammen ca. 30 termvakter.
  
Trykk h i en man-side for å se hjelpesiden, inkludert nyttige hurtigtaster.
+
=== Søknaden ===
 +
 +
En søknad skal bestå av følgende:
  
Når du bruker man ser det omtrent slik ut (i dette tilfellet ''man man''):
+
* Selve søknaden
 +
** '''Brukernavn''' ved uio.
 +
** '''e-postadresse''' (vi ser helst at du bruker uio-kontoen din, og vil kreve det i jobbsammenheng).
 +
** '''Telefonnummer''' du kan kontaktes på.
 +
* '''Karakterutskrift''' fra UiO (eventuelt andre høyskoler og universitet), ikke utskrift fra studweb.
 +
* Eventuell '''CV''' og '''andre vedlegg'''.
  
[[Bilde:Man.png]]
+
Ufullstendige søknader vil bli forkastet (elektronisk søknad aksepteres ikke).
  
== Typisk anatomi av manualside ==
+
Søknaden bør si noe om '''hvorfor''' du vil bli terminalvakt, dine '''studieplaner''' ved UiO, hvilke '''programmer og programpakker''' du kjenner til, om du har vært '''gruppelærer''' og eventuell annen relevant erfaring. Informér også om hvor mye du eventuelt har mulighet til å jobbe og om du har andre (deltids)jobber (som da vil begrense når du kan jobbe som termvakt).
De fleste sider du får opp når du bruker '''man''' er bygd opp etter følgende mal:
+
* '''Name''': Navnet på funksjonene denne man-siden gjelder for. Enkelte funksjoner er ganske like, og deler dermed side i bruksanvisningen.
+
* '''Synopsis''': Denne angir hva slags parametere du må oppgi i tillegg til kommandonavnet. Merk at hakeparenteser angir at parameteren er valgfri.
+
* '''Description''': En mer grundig beskrivelse av programmet/kommandoen. Blant annet vil det her vanligvis være en liste over hvilke parametere du kan angi og hva de forskjellige parametrene gjør.
+
* '''See Also''': En oversikt over kommandoer som kan være av interesse da de har med den gitte kommandoen å gjøre. Det skal også finnes man-sider for disse kommandoene. Om det er oppgitt et tall etter angir det i hvilken seksjon av manualen denne informasjonen ligger. Dette tallet skrives da mellom man og navnet på den aktuelle kommandoen.
+
  
Hvis du leter etter man-filen for et program, og ''man funksjon'' ikke gir den informasjonen du er ute etter, er det mulig at det er flere programmer med like eller lignende navn. I såfall må du lete et annet sted i manualen. Manualen er delt opp i åtte deler, kalt 'seksjoner'. De åtte seksjonene er:
+
Konvolutten merkes '''''Termvaktjobb''''' og leveres leveres ekspedisjonen til Institutt for informatikk i 2 etg. i informatikkbygningen.
  
{| {{Prettytable}} style="Width:40%"7
+
Du kan også sende søknaden (ustiftet, i konvolutt) med vedlegg til:
|+
+
|-
+
! Nummer
+
! Seksjon
+
  
|-
+
Termvaktjobb
| 1 || Kommandoer som er tilgjengelige for brukere
+
Student-IT-drift
|-
+
Institutt for informatikk
| 2 || Unix- og C-systemkall
+
PB 1080 Blindern
|-
+
0316 OSLO
| 3 || C-bibliotekrutiner for C-programmer
+
|-
+
| 4 || Spesielle filnavn
+
|-
+
| 5 || Filformater og konvensjoner for filer som brukes av Unix
+
|-
+
| 6 || Spill
+
|-
+
| 7 || Tekstbehandlingspakker
+
|-
+
| 8 || Systemadministrasjon, kommandoer og prosedyrer
+
|}
+
  
Eksempelvis vil ''man 1 man'' gi ut den vanlige manualen til man-funksjonen, mens ''man 7 man'' gir deg manualen til en makropakke som lager man-filer. Man uten tall vil gi samme utputt som ''man 1 funksjon'', og i de fleste tilfeller vil du finne informasjonen du trenger i den første seksjonen.
+
'''''MERK!''''' Postgangen både til UiO og internt på UiO er ganske treg til tider, '''''det lønner seg å levere direkte''''' til ekspedisjonen på ifi.
  
== Skrive ut en ''man'' ==
+
'''''MERK!''''' '''Ikke stift arkene''' sammen, bruk binders om nødvendig. Unngå også dobbeltsidige vedlegg.
Hvis du av en aller annen grunn skulle ønske å skrive ut en man-side, kan du bruke kommandoen ''print'' slik: ''print -man funksjon''
+
  
== Avansert bruk ==
+
=== Søknadsfrist ===
man kan også brukes til mer avanserte oppgaver. Bruk "man man" for å få mer informasjon om disse (man man skriver ut manualsiden som omhandler man-kommandoen).
+
  
== Se også ==
+
Vi ansetter i begynnelsen av hvert semester og fristene for å levere søknad er dermed de følgende:
* [[Terminal]] - Mer informasjon om bruk av terminalkommandoer
+
 
* [[Filbehandling_i_linux|Filbehandling i Linux]] - Noen av de mest brukte interne kommandoene i linux, mer pedagogisk beskrevet
+
* Søknadsfrist for '''vårsemesteret''' er '''15. januar'''.
== Eksterne lenker ==
+
* Søknadsfrist for '''høstsemesteret''' er '''20. august'''.
* http://www.linuxmanpages.com/ - Linuxmanualen i html lenket på nett.
+
 
 +
Søknader som ikke er mottatt av ansettelseskomiteen innen fristen vil nødvendigvis ikke bli tatt til følge, så derfor lønner det seg som nevnt over å levere søknaden direkte til administrasjonen.
 +
 
 +
Søk gjerne i god tid før dette. Intervjuer vil bli avviklet i påfølgende uke etter fristen.
 +
 
 +
Husk å oppgi e-postadresse/telefonnummer slik at vi får gitt beskjed om tid og sted for eventuelt intervju.
 +
 
 +
=== Lønn ===
 +
 
 +
Stillingene lønnes i '''lønnstrinn 20 til 28''', per 2008-05-01 fra 128.60 til 143.80 pr. time. Nytilsatte får lønnstrinn 20, og man øker ett per semester man er ansatt.
 +
 
 +
=== Vaktfordeling ===
 +
 
 +
Fordeling av vakter skjer i begynnelsen av hvert semester og ingen kan arbeide mer enn 14 timer per uke.
 +
 
 +
=== Engasjementets varighet ===
 +
 
 +
Ny arbeidskontrakt skrives hvert semester etter vurdering av engasjementet. Engasjementet om våren varer fra 1. februar til 31. august og om høsten fra 1. september til 31. januar.  Bortsett fra universitetets ferier, kan man ikke ha lengre planlagte fravær i engasjementsperioden.
 +
 
 +
=== Kontaktpunkt ===
 +
 +
Spørsmål kan rettes til termvaktene, eller til
 +
 
 +
Peder Stray
 +
Tlf. 22840172
 +
[mailto:drift@ifi.uio.no drift@ifi.uio.no]
 +
 
 +
[[Category:Termstue]]
 +
[[Category:Formelt]]

Revisjonen fra 13. jul 2010 kl. 10:38

Innhold

Har du lyst til å bli terminalstuevakt?

Terminalstuene ved Det matematisk naturvitenskapelige fakultet og Institutt for informatikk ansetter nye terminalvakter i begynnelsen av hvert semester. Søknadsfrist er oppgitt lenger ned på denne siden. Det er ved søknadsfristens utløp vanligvis ikke klart hvor mange nye som vil bli ansatt. Informasjon om det kommer pr. e-post når behandlingen av søknadene begynner.

Arbeidsoppgaver

Arbeidet går ut på å sitte vakt på en terminalstue for lavergradsstudenter ca. 10 timer i uken. Dette omfatter daglig drift av terminalstuene samt hjelp og støtte til brukerne på stuene. Utover dette kan det også bli aktuelt å utføre andre oppgaver for IT-drift.

Krav

For stillingene kreves at du er student ved UiO, og minst ett INF-kurs (fortrinnsvis INF1000 eller tilsvarende). Du bør være utadvent, ha gode samarbeidsevner og en positiv innstilling til å hjelpe andre. Videre bør du uttrykke deg godt muntlig og skriftlig. Du bør ha kjennskap til ett eller flere av følgende OS: Windows, Linux eller andre UNIX-dialekter og bruk av deres applikasjoner. Faktorer som vil telle positivt er studieerfaring fra Universitetet i Oslo og kjennskap til bruk av IT i studiesammenheng og tidligere erfaring med IT, spesielt IT-tjenestene ved UiO. Pedagogisk kompetanse eller erfaring og kjennskap til programpakkene som brukes i de ulike kursene er en fordel men ikke et krav.

Arbeidssted

Fakultetets (MN) terminalstuer ligger i fysikkbygningen, og i Vilhelm Bjerknes hus. IFIs (bemannede) terminalstue befinner seg i matematikkbygningen (Abel). På stuene er det til sammen ca. 30 termvakter.

Søknaden

En søknad skal bestå av følgende:

 • Selve søknaden
  • Brukernavn ved uio.
  • e-postadresse (vi ser helst at du bruker uio-kontoen din, og vil kreve det i jobbsammenheng).
  • Telefonnummer du kan kontaktes på.
 • Karakterutskrift fra UiO (eventuelt andre høyskoler og universitet), ikke utskrift fra studweb.
 • Eventuell CV og andre vedlegg.

Ufullstendige søknader vil bli forkastet (elektronisk søknad aksepteres ikke).

Søknaden bør si noe om hvorfor du vil bli terminalvakt, dine studieplaner ved UiO, hvilke programmer og programpakker du kjenner til, om du har vært gruppelærer og eventuell annen relevant erfaring. Informér også om hvor mye du eventuelt har mulighet til å jobbe og om du har andre (deltids)jobber (som da vil begrense når du kan jobbe som termvakt).

Konvolutten merkes Termvaktjobb og leveres leveres ekspedisjonen til Institutt for informatikk i 2 etg. i informatikkbygningen.

Du kan også sende søknaden (ustiftet, i konvolutt) med vedlegg til:

Termvaktjobb
Student-IT-drift
Institutt for informatikk
PB 1080 Blindern
0316 OSLO 

MERK! Postgangen både til UiO og internt på UiO er ganske treg til tider, så det lønner seg å levere direkte til ekspedisjonen på ifi.

MERK! Ikke stift arkene sammen, bruk binders om nødvendig. Unngå også dobbeltsidige vedlegg.

Søknadsfrist

Vi ansetter i begynnelsen av hvert semester og fristene for å levere søknad er dermed de følgende:

 • Søknadsfrist for vårsemesteret er 15. januar.
 • Søknadsfrist for høstsemesteret er 20. august.

Søknader som ikke er mottatt av ansettelseskomiteen innen fristen vil nødvendigvis ikke bli tatt til følge, så derfor lønner det seg som nevnt over å levere søknaden direkte til administrasjonen.

Søk gjerne i god tid før dette. Intervjuer vil bli avviklet i påfølgende uke etter fristen.

Husk å oppgi e-postadresse/telefonnummer slik at vi får gitt beskjed om tid og sted for eventuelt intervju.

Lønn

Stillingene lønnes i lønnstrinn 20 til 28, per 2008-05-01 fra 128.60 til 143.80 pr. time. Nytilsatte får lønnstrinn 20, og man øker ett per semester man er ansatt.

Vaktfordeling

Fordeling av vakter skjer i begynnelsen av hvert semester og ingen kan arbeide mer enn 14 timer per uke.

Engasjementets varighet

Ny arbeidskontrakt skrives hvert semester etter vurdering av engasjementet. Engasjementet om våren varer fra 1. februar til 31. august og om høsten fra 1. september til 31. januar. Bortsett fra universitetets ferier, kan man ikke ha lengre planlagte fravær i engasjementsperioden.

Kontaktpunkt

Spørsmål kan rettes til termvaktene, eller til

Peder Stray
Tlf. 22840172
drift@ifi.uio.no
Personlige verktøy
Navnerom
Varianter
Handlinger
Navigasjon
Kategorier
Programvare
Andre
Translate
Verktøy