Installere java på hjemmemaskin, TortoiseSVN

(Forskjell mellom sider)
Gå til: navigasjon, søk
m
Linje 1: Linje 1:
Hvordan sette classpath. - Skrives fortsatt!
+
TortoiseSVN er en Windows Shell Extension for [http://en.wikipedia.org/wiki/Subversion_(software) Subversion].
 +
Dette er et gratis program gitt ut under GNU Lisensen(General Public License). Programmet er et versjonskontrollsystem.
 +
Det vil si at det kan holde orden på forskjellige versjoner av datafiler. Når man foranderer på filer som er sjekket inn i subversion, blir de gamle versjonene lagret i databaser.
 +
På denne måten kan man gå tilbake og sammenlikne med tidligere versjoner.
 +
For mer informasjon, les [http://no.wikipedia.org/wiki/Versjonskontrollsystem  wikipedia sine sider om Versjonskontrollsystem].  
  
==Installasjon Og Testprogram==
 
Last ned og installer Java og easyIO. Instruksjoner og nedlastning finner du på [http://folk.uio.no/ifi-dvd/ IFI-DVD siden].
 
  
Her er et testprogram for å teste kompilatoren og for å se om datamaskinen finner easyIO-pakken. Kopier koden og lagre programmet som '''Test.java'''.
 
import easyIO.*;
 
 
class Test {
 
public static void main(String[] args) {
 
In tast = new In();
 
System.out.print("\nTast inn ditt navn: ");
 
String navn = tast.inLine();
 
System.out.println("\nProgrammet fungerer utmerket, "+navn+"!\n");
 
}
 
}
 
  
==Windows XP==
+
==Komme igang==
Det første du må gjøre er å finne mappen der filen easyIO.jar ligger. Installerer du på standard måte som gitt på IFI-DVD'en, finner du easyIO.jar i mappen '''C:\Ifi\Java'''.
+
Det beste stedet for å lære seg mer om TortoiseSVN er å gå til hjelp menyen. Dette gjør du ved å klikke høyre musetast inne i en mappe.
 +
Hvis TortoiseSVN er installert, skal det være en egen rad i menyen ved navnet TortoiseSVN. Gå inn her og trykk på Help. Dette vises i bildet under.  
  
[[Bilde:easyio1.jpg]]
+
[[image:TortoiseSVN_help.png]]
  
  
Deretter finner du mappen der java-kompilatoren ligger (nærmere bestemt filene '''java.exe''' og '''javac.exe'''. Navnet på mappen endrer seg etterhvert som java oppdateres men det ligger alltid i bin mappen. I skrivende stund er den aktuelle mappen '''C:\Programfiler\Java\jdk1.6.0_14\bin'''.
+
==Repository==
 +
Repository på norsk betyr oppbevaringssted. Men vi blir bruke den engelske terminologien gjennom denne guiden.
 +
I de følgende seksjonene vil enkel bruk av programmet forklares. 
 +
=== Opprette ===
 +
Vi skal gå gjennom et enkelt eksempel for å vise hvordan man oppretter en "repository". Først Oppretter du en mappe. Finn et passende sted hvor du oppretter en ny mappe med et passende navn. F.eks. kan den hete "SVNRepository". Deretter høyreklikk på den nye mappen og velg TortoiseSVN → Create Repository here.
  
[[Bilde:java1.jpg]]
+
[[image:TortoiseSVN_repository.png]]
  
 +
Et "repository" blir da dannet i denne mappen.
 +
Ikke gjør endringer på filene som blir opprettet! Disse filene blir brukt og kontrollert av programmet.
 +
=== Layout ===
 +
Før man importerer data til "repository" kan det være greit å bestemme seg hvordan man vil organisere alle filene. Det er noen anbefalte oppsett som kan gjøre det enklere for deg holde oversikten. Men man kan alltid forandre filstruktur når som helst. Her kan man bruke egen sunn fornuft. Et eksempel som er gitt i guiden er gitt av følgende mapper i "repository":
 +
* Prosjektnavn/trunk - Hovedfiler for utvikling av prosjekt.
 +
* Prosjektnavn/branch - Inneholder "branch"-kopier.
 +
* Prosjektnavn/tag - Inneholder "tag" kopier.
  
Nå må du "lære" Windows hvor disse mappene er, så Windows vet hvor den finner de når du skal bruke dem. Dette forteller du Windows gjennom noe som heter Miljøvariable (Environment variables). Du går frem som følger: Høyreklikk '''Min datamaskin''' og velg '''Egenskaper'''.
+
Denne seksjonen er under utvikling November 2010.
  
[[Bilde:mindatamaskin.jpg]]
 
  
 +
==Mer info==
 +
===Eksterne lenker===
 +
[http://tortoisesvn.tigris.org/ Offisiell hjemmeside]
  
Trykk på fanen '''Avansert''' og velg '''Miljøvariabler'''
 
  
[[Bilde:finnmiljo.jpg]]
 
  
 
+
[[Kategori:Programvare]]
Her skal du spesifisere mappene du fant tidligere. Først legger vi til mappen til easyIO.jar. Finn '''CLASSPATH''' i listen over '''Systemvariabler''', velg den og trykk '''Rediger'''. Finner du ikke CLASSPATH, kan du simpelthen lage en ny.
+
[[Category:Windows]]
 
+
[[Bilde:miljovar1.jpg]]
+
 
+
 
+
Har du allerede mapper lagt inn i CLASSPATHEN, går du helt bakerst i listen, og skriver ''';C:\Ifi\Java'''. Det er viktig å ta med semikolonet ''';''' for å skille denne mappen fra de andre. Lagde du en ny CLASSPATH kan du bare skrive inn mappen direkte.
+
 
+
[[Bilde:miljovar2.JPG]]
+
 
+
 
+
Nå skjønner Windows hva og hvor easyIO er. Nå kan du på lignende måte fortelle den hvor den finner java-kompilatorene. Dette skal legges i '''PATH''' under Systemvariabler. Rediger den du har, eller lag en ny.
+
 
+
[[Bilde:miljovar3.jpg]]
+
 
+
 
+
 
+
På samme måte kan du legge til mappen ''';C:\Programfiler\Java\jdk1.6.0_14\bin'''. Husk å ta med ''';''' først dersom du har andre mapper i PATHEN. OBS! I nyere versjoner av Windows (Vista, 7), må man gjerne skrive "C:\Program Files\Java\", selv om mappen vises som "C:\Programfiler\Java\" i Explorer.
+
 
+
 
+
[[Bilde:miljovar4.jpg]]
+
 
+
 
+
Nå skal Windows være klar, men vi tester for å være sikre. Ta koden du finner øverst og lagre det i filen '''Test.java''' direkte på C:\. Deretter starter du opp '''Ledetekst''' ved å enten gå på '''Start->Alle Programmer->Tilbehør->Ledetekst''', eller '''Start->Kjør''' og skrive inn '''cmd'''. Du får da opp et kommandovindu. Gå til C:\. Kompiler javafilen med '''javac Test.java''', og kjør programmet med '''java Test'''. Om alt fungerer skal resultatet bli omtrent sånn (PS du må skrive inn navnet ditt og trykke enter i programmet).
+
 
+
[[Bilde:ferdig.jpg]]
+
[[Bilde:ferdig.gif]]
+
 
+
 
+
 
+
 
+
==Windows Vista==
+
 
+
==Windows 7==
+
 
+
==Linux==
+
 
+
==Mac OS X==
+
Last ned filen '''easyio.jar''' til Mac'en og legg det i en passende mappe. Opprett/rediger filen ~/.bashrc
+
 
+
Legg til følgende linje
+
export CLASSPATH=$CLASSPATH:~/mappe/easyio.jar
+
der ''mappe'' angir beliggenheten til easyIO-pakken.
+
 
+
Classpathen vil da være satt i xterm-vinduet, men ikke nødvendigvis den vanlige Terminalen. For å se om classpathen er satt kan man skrive "''echo $CLASSPATH''" i xtermvinduet. Man skal da få returnert classpathen. Får man en blank linje, er ikke classpathen satt. Hvis det funker skal du få opp mappen du spesifiserte i
+
.bashrc-filen. Det kan f.eks se sånn ut:
+
  ~$ echo $CLASSPATH
+
  .:/Users/brukernavn/mappe/easyio.jar
+
 
+
Man kan også skrive "''export CLASSPATH=.$CLASSPATH:/Users/brukernavn/mappe''" direkte inn i terminalvinduet, men da må dette gjøres hver eneste gang man åpner et nytt vindu. Man kan også skrive "source .bashrc" i terminalen for å laste inn riktig CLASSPATH. Når CLASSPATH'en er satt så den peker på riktig mappe, kan man kjøre testprogrammet øverst i mappen for å se at easyIO-pakken virkelig fungerer.
+
 
+
Hvis .bashrc ikke lastes inn ved oppstart, kan man gå inn på filen ''/etc/profile'' og legge til linjen
+
[ -r $HOME/.bashrc ] && source $HOME/.bashrc
+
Da skal .bashrc lastes inn når man starter opp terminalen, og easyIO skal være tilgjengelig.
+
 
+
Dersom man ikke har tilgang til å endre ''/etc/profile'', kan man sette Terminal til å kjøre kommandoen ''source ~/.bashrc'' automatisk når man starter et nytt shell. For å gjøre dette, gå til ''Preferences'', ''Settings'' i Terminal. Velg instillingssettet som er markert ''default''. Under ''Shell''-taben kan man skrive inn oppstartskommandoer. Skriv inn ''source ~/.bashrc'', og hak av for å kjøre kommandoen OG for å kjøre kommandoen inni shellet.
+
 
+
==Filer==
+
http://www.uio.no/studier/emner/matnat/ifi/INF1000/v08/easyIO/easyio.jar (Gyldig Høst 2010)
+
[[Category:Programmering]]
+

Revisjonen fra 25. nov 2010 kl. 19:39

TortoiseSVN er en Windows Shell Extension for Subversion. Dette er et gratis program gitt ut under GNU Lisensen(General Public License). Programmet er et versjonskontrollsystem. Det vil si at det kan holde orden på forskjellige versjoner av datafiler. Når man foranderer på filer som er sjekket inn i subversion, blir de gamle versjonene lagret i databaser. På denne måten kan man gå tilbake og sammenlikne med tidligere versjoner. For mer informasjon, les wikipedia sine sider om Versjonskontrollsystem.


Innhold

Komme igang

Det beste stedet for å lære seg mer om TortoiseSVN er å gå til hjelp menyen. Dette gjør du ved å klikke på høyre musetast inne i en mappe. Hvis TortoiseSVN er installert, skal det være en egen rad i menyen ved navnet TortoiseSVN. Gå inn her og trykk på Help. Dette vises i bildet under.

TortoiseSVN help.png


Repository

Repository på norsk betyr oppbevaringssted. Men vi blir bruke den engelske terminologien gjennom denne guiden. I de følgende seksjonene vil enkel bruk av programmet forklares.

Opprette

Vi skal gå gjennom et enkelt eksempel for å vise hvordan man oppretter en "repository". Først Oppretter du en mappe. Finn et passende sted hvor du oppretter en ny mappe med et passende navn. F.eks. kan den hete "SVNRepository". Deretter høyreklikk på den nye mappen og velg TortoiseSVN → Create Repository here.

TortoiseSVN repository.png

Et "repository" blir da dannet i denne mappen. Ikke gjør endringer på filene som blir opprettet! Disse filene blir brukt og kontrollert av programmet.

Layout

Før man importerer data til "repository" kan det være greit å bestemme seg hvordan man vil organisere alle filene. Det er noen anbefalte oppsett som kan gjøre det enklere for deg holde oversikten. Men man kan alltid forandre filstruktur når som helst. Her kan man bruke egen sunn fornuft. Et eksempel som er gitt i guiden er gitt av følgende mapper i "repository":

  • Prosjektnavn/trunk - Hovedfiler for utvikling av prosjekt.
  • Prosjektnavn/branch - Inneholder "branch"-kopier.
  • Prosjektnavn/tag - Inneholder "tag" kopier.

Denne seksjonen er under utvikling November 2010.


Mer info

Eksterne lenker

Offisiell hjemmeside

Personlige verktøy
Navnerom
Varianter
Handlinger
Navigasjon
Kategorier
Programvare
Andre
Translate
Verktøy