Passordbytte, TortoiseSVN

(Forskjell mellom sider)
Gå til: navigasjon, søk
m
Linje 1: Linje 1:
Alle brukere må bytte passord minst én gang i året. Dersom passordet ikke er byttet på ett år vil kontoen bli sperret. Sperren får man opphevet ved henvendelse til termvakten. Husk legitimasjon. Det anbefales å bytte passord hvert semester. Du bytter passord på [http://passord.uio.no passord.uio.no]. '''GI ALDRI BORT PASSORDET DITT TIL NOEN!''' Det strider imot [http://www.usit.uio.no/it/reglement/ IT-reglementet] og fører til at brukerkontoen får karantene. '''Ingen''' andre enn deg selv skal vite ditt passord, heller ikke termvaktene.
+
TortoiseSVN er en Windows Shell Extension for [http://en.wikipedia.org/wiki/Subversion_(software) Subversion].  
 +
Dette er et gratis program gitt ut under GNU Lisensen(General Public License). Programmet er et versjonskontrollsystem.
 +
Det vil si at det kan holde orden på forskjellige versjoner av datafiler. Når man foranderer på filer som er sjekket inn i subversion, blir de gamle versjonene lagret i databaser.
 +
På denne måten kan man gå tilbake og sammenlikne med tidligere versjoner.
 +
For mer informasjon, les [http://no.wikipedia.org/wiki/Versjonskontrollsystem  wikipedia sine sider om Versjonskontrollsystem].  
  
==Om passord==
 
Først og fremst er det viktig å huske på at det vil ta litt tid før det nye passordet fungerer. Ta derfor vare på det gamle passordet helt til du har fått logget deg inn med det nye. Da har du ikke lenger bruk for det gamle. Vanligvis tar ikke passordskifte mer enn 15 minutter, men det kan ta opptil 8 timer, ved ekstrem treghet i systemet. Det kan ofte lønne seg å bytte passord rett før man går for kvelden. Da er alt i orden når man kommer tilbake neste dag.
 
  
  
===Passordet må oppfylle visse vilkår:===
+
==Komme igang==
 +
Det beste stedet for å lære seg mer om TortoiseSVN er å gå til hjelp menyen. Dette gjør du ved å klikke på høyre musetast inne i en mappe.
 +
Hvis TortoiseSVN er installert, skal det være en egen rad i menyen ved navnet TortoiseSVN. Gå inn her og trykk på Help. Dette vises i bildet under.
  
For at det skal være vanskligst mulig å bryte seg inn (hacke) på din brukerkonto er det viktig at passordet ditt er så vanskelig som mulig å gjette for en utenforstående. På UIO har vi derfor følgende regler for hvordan ditt nye passord skal se ut:
+
[[image:TortoiseSVN_help.png]]
  
#Det må bestå av minst 8 tegn. Det er kun de første 8 tegnene som registreres når du logger deg på en linuxmaskin. På Windowsmaskiner registreres opptil 15 tegn.
 
#Det må ikke ha mer enn 15 tegn.
 
#Det kan ikke ha mellomrom.
 
#Passordet skal bestå av tegntyper fra minst tre av de fire kategoriene; små bokstaver, store bokstaver, tegn og tall. Dersom ett av disse tegntypene kun forekommer en gang, skal det ikke stå først eller sist i passordet. Legg eventuellt inn flere forekomster av tegntypen.
 
#Ikke velg navn, stedsnavn eller ord som finnes i en ordliste som passord.
 
#Bursdagsdato, telefonnummer eller annen informasjon om deg selv eller en du kjenner godt er ikke å anbefale.
 
#Særnorske tegn som æ,ø og å, samt tegn du må bruke 'Alt Gr'-tasten for å skrive er ikke å anbefale. Bokstaver og tegn fra standard engelsk er best.
 
#Du kan heller ikke benytte deg av passord du har brukt før eller alt for like variasjoner av et gammelt passord.
 
  
Algoritmen for å godkjenne et passord du velger selv vil uansett ikke godkjenne et passord som bryter mot 1, 2, 3, 4 og 5.
+
==Repository==
 +
Repository på norsk betyr oppbevaringssted. Men vi blir bruke den engelske terminologien gjennom denne guiden.
 +
I de følgende seksjonene vil enkel bruk av programmet forklares. 
 +
=== Opprette ===
 +
Vi skal gå gjennom et enkelt eksempel for å vise hvordan man oppretter en "repository". Først Oppretter du en mappe. Finn et passende sted hvor du oppretter en ny mappe med et passende navn. F.eks. kan den hete "SVNRepository". Deretter høyreklikk på den nye mappen og velg TortoiseSVN → Create Repository here.
  
===Eksempel===
+
[[image:TortoiseSVN_repository.png]]
  
Mange synes det er vrient å velge et passord som er enkelt å huske når det må oppfylle alle kravene over. Her er noen tips.
+
Et "repository" blir da dannet i denne mappen.
 +
Ikke gjør endringer på filene som blir opprettet! Disse filene blir brukt og kontrollert av programmet.
 +
=== Layout ===
 +
Før man importerer data til "repository" kan det være greit å bestemme seg hvordan man vil organisere alle filene. Det er noen anbefalte oppsett som kan gjøre det enklere for deg holde oversikten. Men man kan alltid forandre filstruktur når som helst. Her kan man bruke egen sunn fornuft. Et eksempel som er gitt i guiden er gitt av følgende mapper i "repository":
 +
* Prosjektnavn/trunk - Hovedfiler for utvikling av prosjekt.
 +
* Prosjektnavn/branch - Inneholder "branch"-kopier.
 +
* Prosjektnavn/tag - Inneholder "tag" kopier.
  
Ta først utgangspunkt i et ord på mellom 8 og 15 bokstaver som er lettere å huske, som for eksempel:
+
Denne seksjonen er under utvikling November 2010.
elgenatt
+
For at passordet skal være gyldig må det oppfylle krav 4. Vi inkluderer først et tegn, punktum:
+
elge.natt
+
Vi bytter ut e'ene med 3-tall og a'en med et 4-tall (3 ser litt ut som en speilvendt E, og 4 og A er ganske like)
+
3lg3.n4tt
+
og kan skrive lg i store bokstaver
+
3LG3.n4tt
+
og man har fått et gyldig passord!
+
  
  
==Bytte passord==
+
==Mer info==
 +
===Eksterne lenker===
 +
[http://tortoisesvn.tigris.org/ Offisiell hjemmeside]
  
Den enkleste måten å bytte passord på er å gå til [http://passord.uio.no http://passord.uio.no].
 
  
Du må oppgi brukernavn og gammelt passord for deretter å velge deg et nytt passord. Du kan altså bytte passord på denne siden fra hvilken som helst maskin koblet opp mot internett. Maskinen trenger ikke være koblet direkte til UiO-nettet.
 
  
==Har du glemt passordet?==
+
[[Kategori:Programvare]]
 
+
[[Category:Windows]]
Dersom du har glemt eller mistet passordet (skriv aldri ned passordet) for brukerkontoen din, vil ikke http://passord.uio.no/ kunne hjelpe deg. I slike situasjoner henvender man seg til en terminalvakt på en av termstuene som finnes på Blindern.
+
 
+
Terminalvakten vil tildele et nytt passord (enten skrevet ut i et formelt oppsett eller skrive det ned til deg på en lapp) mot at du fremviser legitimasjon. Det vil ta tid før dette passordet blir spredt rundt i alle brukerdatabasene, slik at man må regne med i verste fall 8 timer (vent gjerne en time eller to, før du forsøker).
+
 
+
Etter at det tildelte passordet er blitt aktivt, må du så snart som mulig endre dette passordet med noe annet som du selv klekker ut, i henhold til nevnte kriterier ovenfor (ikke bruk navn eller ordbokforslag, men kombinasjon av store og små bokstaver, tall og tegn, som du pugger til det sitter ;-).
+
 
+
 
+
 
+
[[Category:Formelt]]
+

Revisjonen fra 25. nov 2010 kl. 19:39

TortoiseSVN er en Windows Shell Extension for Subversion. Dette er et gratis program gitt ut under GNU Lisensen(General Public License). Programmet er et versjonskontrollsystem. Det vil si at det kan holde orden på forskjellige versjoner av datafiler. Når man foranderer på filer som er sjekket inn i subversion, blir de gamle versjonene lagret i databaser. På denne måten kan man gå tilbake og sammenlikne med tidligere versjoner. For mer informasjon, les wikipedia sine sider om Versjonskontrollsystem.


Innhold

Komme igang

Det beste stedet for å lære seg mer om TortoiseSVN er å gå til hjelp menyen. Dette gjør du ved å klikke på høyre musetast inne i en mappe. Hvis TortoiseSVN er installert, skal det være en egen rad i menyen ved navnet TortoiseSVN. Gå inn her og trykk på Help. Dette vises i bildet under.

TortoiseSVN help.png


Repository

Repository på norsk betyr oppbevaringssted. Men vi blir bruke den engelske terminologien gjennom denne guiden. I de følgende seksjonene vil enkel bruk av programmet forklares.

Opprette

Vi skal gå gjennom et enkelt eksempel for å vise hvordan man oppretter en "repository". Først Oppretter du en mappe. Finn et passende sted hvor du oppretter en ny mappe med et passende navn. F.eks. kan den hete "SVNRepository". Deretter høyreklikk på den nye mappen og velg TortoiseSVN → Create Repository here.

TortoiseSVN repository.png

Et "repository" blir da dannet i denne mappen. Ikke gjør endringer på filene som blir opprettet! Disse filene blir brukt og kontrollert av programmet.

Layout

Før man importerer data til "repository" kan det være greit å bestemme seg hvordan man vil organisere alle filene. Det er noen anbefalte oppsett som kan gjøre det enklere for deg holde oversikten. Men man kan alltid forandre filstruktur når som helst. Her kan man bruke egen sunn fornuft. Et eksempel som er gitt i guiden er gitt av følgende mapper i "repository":

  • Prosjektnavn/trunk - Hovedfiler for utvikling av prosjekt.
  • Prosjektnavn/branch - Inneholder "branch"-kopier.
  • Prosjektnavn/tag - Inneholder "tag" kopier.

Denne seksjonen er under utvikling November 2010.


Mer info

Eksterne lenker

Offisiell hjemmeside

Personlige verktøy
Navnerom
Varianter
Handlinger
Navigasjon
Kategorier
Programvare
Andre
Translate
Verktøy