VirtualBox, TortoiseSVN

(Forskjell mellom sider)
Gå til: navigasjon, søk
(Nedlasting og utpakking av et image)
Linje 1: Linje 1:
[[Category:Programvare]]
+
TortoiseSVN er en Windows Shell Extension for [http://en.wikipedia.org/wiki/Subversion_(software) Subversion].
VirtualBox er et virtualiseringsprogram, altså et program som lar deg kjøre et operativsystem (OS) i et vindu i ditt vanlige OS. VirtualBox er gratis, har åpen kildekode og kjører på både Windows, Linux og Mac.
+
Dette er et gratis program gitt ut under GNU Lisensen(General Public License). Programmet er et versjonskontrollsystem.
 +
Det vil si at det kan holde orden på forskjellige versjoner av datafiler. Når man foranderer på filer som er sjekket inn i subversion, blir de gamle versjonene lagret i databaser.
 +
På denne måten kan man gå tilbake og sammenlikne med tidligere versjoner.
 +
For mer informasjon, les [http://no.wikipedia.org/wiki/Versjonskontrollsystem  wikipedia sine sider om Versjonskontrollsystem].  
  
Virtualisering er nyttig hvis du for eksempel har behov for å kjøre Linux, men ikke ønsker å installere det på harddisken din. Fordi gjeste-OSet kjører i et vindu i verts-OSet kan du jobbe parallellt på en måte som ikke er mulig ellers. Nedenfor ser du en trinn-for-trinn guide til hvordan du setter opp en virtuell maskin med VirtualBox, i dette tilfellet med Ubuntu som gjeste-OS i Mac OS X. Prosessen er så og si identisk for Windows.
 
  
==Nedlasting og installasjon av VirtualBox==
 
VirtualBox lastes ned fra [http://www.virtualbox.org/ virtualbox.org]. Installasjonen er helt standard på Mac OS X og Windows. Bruker du en Debian-basert Linux-distribusjon som for eksempel Ubuntu, kan du bruke APT, se [http://www.virtualbox.org/wiki/Linux_Downloads virtualbox.org] for instruksjoner.
 
  
==Nedlasting av et imagee==
+
==Komme igang==
Det er flere måter å sette opp en virtuell maskin med VirtualBox, men det enkleste er å laste ned et såkalt virtual box disk image, en fil med filendelsen .vdi. Bruker du et slikt image slipper du å igjennom noen Linux-installasjonsprosess, da imaget er ferdig satt opp for deg. Du kan finne slike images ved å Google for eksempel "virtual box images". Om du ønsker images av Ubuntu, kan du finne laste ned ulike versjoner [http://virtualboxes.org/images/ubuntu/ herfra]. Legg merke til hva som er brukernavn og passord for imaget du laster ned.
+
Det beste stedet for å lære seg mer om TortoiseSVN er å gå til hjelp menyen. Dette gjør du ved å klikke på høyre musetast inne i en mappe.  
 +
Hvis TortoiseSVN er installert, skal det være en egen rad i menyen ved navnet TortoiseSVN. Gå inn her og trykk på Help. Dette vises i bildet under.  
  
==Oppsett av virtuell maskin med VirtualBox==
+
[[image:TortoiseSVN_help.png]]
#Start opp VirtualBox og velg File --> Virtual Media Manager
+
#I vinduet som kommer opp (Fig. 1) velger du 'Add'. Bla deg fram til der du lagret .vdi-filen du har lastet ned og åpne den. Trykk OK for å lukke Virtual Media Manager.
+
#Nå er det på tide å lage selve den virtuelle maskinen. Trykk 'New' i hovedvinduet til VirtualBox (Fig. 2).  Trykk 'Next' i vinduet som kommer opp (Fig. 3).
+
#Gi maskinen din et valgfritt navn, og velg hva slags OS du lager en virtuell maskin av (Fig. 4).
+
#Velg så hvor mye minne du vil sette av til den virtuelle maskinen (Fig. 5). Om du virtualiserer Ubuntu bør standarden på 384 MB holde, men om du skal kjøre tyngre programmer bør du nok øke minnet noe. Husk at du må ha igjen minne til verts-OSet, altså bør du maksimalt velge halvparten av din totale minnestørrelse.
+
#I det neste vinduet velger du 'Use existing hard disk' og velger harddisken vi lagde tidligere (Fig. 6). Klikk 'Next' og 'Finish'.
+
#Du kan nå markere maskinen din i menyen til venstre i hovedvinduet og trykke 'Start' (Fig. 7). Maskinen starter opp i et eget vindu. Hvis du vil kjøre maskinen i fullskjermmodus trykker du på 'Host Key' + F. Hvilken knapp som er 'Host Key' står nederst i høyre hjørne.
+
  
Det kan hende du må justere en del innstillinger, som tastatur, tid/dato, språk osv.
 
  
<gallery>
+
==Repository==
Image:Vbox tutorial2.png|Fig. 1
+
Repository på norsk betyr oppbevaringssted. Men vi blir bruke den engelske terminologien gjennom denne guiden.
Image:Vbox tutorial1.png|Fig. 2
+
I de følgende seksjonene vil enkel bruk av programmet forklares.
Image:Vbox tutorial3.png|Fig. 3
+
=== Opprette ===
Image:Vbox tutorial4.png|Fig. 4
+
Vi skal gå gjennom et enkelt eksempel for å vise hvordan man oppretter en "repository". Først Oppretter du en mappe. Finn et passende sted hvor du oppretter en ny mappe med et passende navn. F.eks. kan den hete "SVNRepository". Deretter høyreklikk på den nye mappen og velg TortoiseSVN → Create Repository here.
Image:Vbox tutorial5.png|Fig. 5
+
 
Image:Vbox tutorial6.png|Fig. 6
+
[[image:TortoiseSVN_repository.png]]
Image:Vbox tutorial7.png|Fig. 7
+
 
</gallery>
+
Et "repository" blir da dannet i denne mappen.  
 +
Ikke gjør endringer på filene som blir opprettet! Disse filene blir brukt og kontrollert av programmet.
 +
=== Layout ===
 +
Før man importerer data til "repository" kan det være greit å bestemme seg hvordan man vil organisere alle filene. Det er noen anbefalte oppsett som kan gjøre det enklere for deg holde oversikten. Men man kan alltid forandre filstruktur når som helst. Her kan man bruke egen sunn fornuft. Et eksempel som er gitt i guiden er gitt av følgende mapper i "repository":
 +
* Prosjektnavn/trunk - Hovedfiler for utvikling av prosjekt.
 +
* Prosjektnavn/branch - Inneholder "branch"-kopier.
 +
* Prosjektnavn/tag - Inneholder "tag" kopier.
 +
 
 +
Denne seksjonen er under utvikling November 2010.
 +
 
 +
 
 +
==Mer info==
 +
===Eksterne lenker===
 +
[http://tortoisesvn.tigris.org/ Offisiell hjemmeside]
 +
 
 +
 
 +
 
 +
[[Kategori:Programvare]]
 +
[[Category:Windows]]

Revisjonen fra 25. nov 2010 kl. 19:39

TortoiseSVN er en Windows Shell Extension for Subversion. Dette er et gratis program gitt ut under GNU Lisensen(General Public License). Programmet er et versjonskontrollsystem. Det vil si at det kan holde orden på forskjellige versjoner av datafiler. Når man foranderer på filer som er sjekket inn i subversion, blir de gamle versjonene lagret i databaser. På denne måten kan man gå tilbake og sammenlikne med tidligere versjoner. For mer informasjon, les wikipedia sine sider om Versjonskontrollsystem.


Innhold

Komme igang

Det beste stedet for å lære seg mer om TortoiseSVN er å gå til hjelp menyen. Dette gjør du ved å klikke på høyre musetast inne i en mappe. Hvis TortoiseSVN er installert, skal det være en egen rad i menyen ved navnet TortoiseSVN. Gå inn her og trykk på Help. Dette vises i bildet under.

TortoiseSVN help.png


Repository

Repository på norsk betyr oppbevaringssted. Men vi blir bruke den engelske terminologien gjennom denne guiden. I de følgende seksjonene vil enkel bruk av programmet forklares.

Opprette

Vi skal gå gjennom et enkelt eksempel for å vise hvordan man oppretter en "repository". Først Oppretter du en mappe. Finn et passende sted hvor du oppretter en ny mappe med et passende navn. F.eks. kan den hete "SVNRepository". Deretter høyreklikk på den nye mappen og velg TortoiseSVN → Create Repository here.

TortoiseSVN repository.png

Et "repository" blir da dannet i denne mappen. Ikke gjør endringer på filene som blir opprettet! Disse filene blir brukt og kontrollert av programmet.

Layout

Før man importerer data til "repository" kan det være greit å bestemme seg hvordan man vil organisere alle filene. Det er noen anbefalte oppsett som kan gjøre det enklere for deg holde oversikten. Men man kan alltid forandre filstruktur når som helst. Her kan man bruke egen sunn fornuft. Et eksempel som er gitt i guiden er gitt av følgende mapper i "repository":

  • Prosjektnavn/trunk - Hovedfiler for utvikling av prosjekt.
  • Prosjektnavn/branch - Inneholder "branch"-kopier.
  • Prosjektnavn/tag - Inneholder "tag" kopier.

Denne seksjonen er under utvikling November 2010.


Mer info

Eksterne lenker

Offisiell hjemmeside

Personlige verktøy
Navnerom
Varianter
Handlinger
Navigasjon
Kategorier
Programvare
Andre
Translate
Verktøy