Antivirus, Installere java på hjemmemaskin

(Forskjell mellom sider)
Gå til: navigasjon, søk
m (oppdatert link)
Linje 1: Linje 1:
Alle UiO-maskiner har antivirus-program installert. Studenter og ansatte ved UiO kan også laste ned antivirus-program gratis til sine hjemmemaskiner. Det er spesielt viktig med antivirus-program på windows-maskiner, siden disse er spesielt utsatt for angrep.
+
Hvordan sette classpath. - Skrives fortsatt!
  
[https://www.uio.no/tjenester/it/maskin/windows/drift-sikkerhet/antivirus/hjemmemaskiner.html antivirus-sidene til USIT] kan du laste ned antivirus til din hjemmemaskin.
+
==Installasjon Og Testprogram==
 +
Last ned og installer Java og easyIO. Instruksjoner og nedlastning finner du på [http://folk.uio.no/ifi-dvd/ IFI-DVD siden].
  
 +
Her er et testprogram for å teste kompilatoren og for å se om datamaskinen finner easyIO-pakken. Kopier koden og lagre programmet som '''Test.java'''.
 +
import easyIO.*;
 +
 +
class Test {
 +
public static void main(String[] args) {
 +
In tast = new In();
 +
System.out.print("\nTast inn ditt navn: ");
 +
String navn = tast.inLine();
 +
System.out.println("\nProgrammet fungerer utmerket, "+navn+"!\n");
 +
}
 +
}
  
[[Category:Programvare]]
+
==Windows XP==
[[Category:Bærbar]]
+
Det første du må gjøre er å finne mappen der filen easyIO.jar ligger. Installerer du på standard måte som gitt på IFI-DVD'en, finner du easyIO.jar i mappen '''C:\Ifi\Java'''.
 +
 
 +
[[Bilde:easyio1.jpg]]
 +
 
 +
 
 +
Deretter finner du mappen der java-kompilatoren ligger (nærmere bestemt filene '''java.exe''' og '''javac.exe'''. Navnet på mappen endrer seg etterhvert som java oppdateres men det ligger alltid i bin mappen. I skrivende stund er den aktuelle mappen '''C:\Programfiler\Java\jdk1.6.0_14\bin'''.
 +
 
 +
[[Bilde:java1.jpg]]
 +
 
 +
 
 +
Nå må du "lære" Windows hvor disse mappene er, så Windows vet hvor den finner de når du skal bruke dem. Dette forteller du Windows gjennom noe som heter Miljøvariable (Environment variables). Du går frem som følger: Høyreklikk '''Min datamaskin''' og velg '''Egenskaper'''.
 +
 
 +
[[Bilde:mindatamaskin.jpg]]
 +
 
 +
 
 +
Trykk på fanen '''Avansert''' og velg '''Miljøvariabler'''
 +
 
 +
[[Bilde:finnmiljo.jpg]]
 +
 
 +
 
 +
Her skal du spesifisere mappene du fant tidligere. Først legger vi til mappen til easyIO.jar. Finn '''CLASSPATH''' i listen over '''Systemvariabler''', velg den og trykk '''Rediger'''. Finner du ikke CLASSPATH, kan du simpelthen lage en ny.
 +
 
 +
[[Bilde:miljovar1.jpg]]
 +
 
 +
 
 +
Har du allerede mapper lagt inn i CLASSPATHEN, går du helt bakerst i listen, og skriver ''';C:\Ifi\Java'''. Det er viktig å ta med semikolonet ''';''' for å skille denne mappen fra de andre. Lagde du en ny CLASSPATH kan du bare skrive inn mappen direkte.
 +
 
 +
[[Bilde:miljovar2.JPG]]
 +
 
 +
 
 +
Nå skjønner Windows hva og hvor easyIO er. Nå kan du på lignende måte fortelle den hvor den finner java-kompilatorene. Dette skal legges i '''PATH''' under Systemvariabler. Rediger den du har, eller lag en ny.
 +
 
 +
[[Bilde:miljovar3.jpg]]
 +
 
 +
 
 +
 
 +
På samme måte kan du legge til mappen ''';C:\Programfiler\Java\jdk1.6.0_14\bin'''. Husk å ta med ''';''' først dersom du har andre mapper i PATHEN. OBS! I nyere versjoner av Windows (Vista, 7), må man gjerne skrive "C:\Program Files\Java\", selv om mappen vises som "C:\Programfiler\Java\" i Explorer.
 +
 
 +
 
 +
[[Bilde:miljovar4.jpg]]
 +
 
 +
 
 +
Nå skal Windows være klar, men vi tester for å være sikre. Ta koden du finner øverst og lagre det i filen '''Test.java''' direkte på C:\. Deretter starter du opp '''Ledetekst''' ved å enten gå på '''Start->Alle Programmer->Tilbehør->Ledetekst''', eller '''Start->Kjør''' og skrive inn '''cmd'''. Du får da opp et kommandovindu. Gå til C:\. Kompiler javafilen med '''javac Test.java''', og kjør programmet med '''java Test'''. Om alt fungerer skal resultatet bli omtrent sånn (PS du må skrive inn navnet ditt og trykke enter i programmet).
 +
 
 +
[[Bilde:ferdig.jpg]]
 +
[[Bilde:ferdig.gif]]
 +
 
 +
 
 +
 
 +
 
 +
==Windows Vista==
 +
 
 +
==Windows 7==
 +
 
 +
==Linux==
 +
 
 +
==Mac OS X==
 +
Last ned filen '''easyio.jar''' til Mac'en og legg det i en passende mappe. Opprett/rediger filen ~/.bashrc
 +
 
 +
Legg til følgende linje
 +
export CLASSPATH=$CLASSPATH:~/mappe/easyio.jar
 +
der ''mappe'' angir beliggenheten til easyIO-pakken.
 +
 
 +
Classpathen vil da være satt i xterm-vinduet, men ikke nødvendigvis den vanlige Terminalen. For å se om classpathen er satt kan man skrive "''echo $CLASSPATH''" i xtermvinduet. Man skal da få returnert classpathen. Får man en blank linje, er ikke classpathen satt. Hvis det funker skal du få opp mappen du spesifiserte i
 +
.bashrc-filen. Det kan f.eks se sånn ut:
 +
  ~$ echo $CLASSPATH
 +
  .:/Users/brukernavn/mappe/easyio.jar
 +
 
 +
Man kan også skrive "''export CLASSPATH=.$CLASSPATH:/Users/brukernavn/mappe''" direkte inn i terminalvinduet, men da må dette gjøres hver eneste gang man åpner et nytt vindu. Man kan også skrive "source .bashrc" i terminalen for å laste inn riktig CLASSPATH. Når CLASSPATH'en er satt så den peker på riktig mappe, kan man kjøre testprogrammet øverst i mappen for å se at easyIO-pakken virkelig fungerer.
 +
 
 +
Hvis .bashrc ikke lastes inn ved oppstart, kan man gå inn på filen ''/etc/profile'' og legge til linjen
 +
[ -r $HOME/.bashrc ] && source $HOME/.bashrc
 +
Da skal .bashrc lastes inn når man starter opp terminalen, og easyIO skal være tilgjengelig.
 +
 
 +
Dersom man ikke har tilgang til å endre ''/etc/profile'', kan man sette Terminal til å kjøre kommandoen ''source ~/.bashrc'' automatisk når man starter et nytt shell. For å gjøre dette, gå til ''Preferences'', ''Settings'' i Terminal. Velg instillingssettet som er markert ''default''. Under ''Shell''-taben kan man skrive inn oppstartskommandoer. Skriv inn ''source ~/.bashrc'', og hak av for å kjøre kommandoen OG for å kjøre kommandoen inni shellet.
 +
 
 +
==Filer==
 +
http://www.uio.no/studier/emner/matnat/ifi/INF1000/v08/easyIO/easyio.jar (Gyldig Høst 2010)
 +
[[Category:Programmering]]
 +
 
 +
==Lenker==
 +
http://inf1000.com/blog/?p=21 INF1000-blogg om easyIO med vanlige feil og løsninger.

Revisjonen fra 22. sep 2010 kl. 16:23

Hvordan sette classpath. - Skrives fortsatt!

Innhold

Installasjon Og Testprogram

Last ned og installer Java og easyIO. Instruksjoner og nedlastning finner du på IFI-DVD siden.

Her er et testprogram for å teste kompilatoren og for å se om datamaskinen finner easyIO-pakken. Kopier koden og lagre programmet som Test.java.

import easyIO.*;

class Test {
	public static void main(String[] args) {
		In tast = new In();
		System.out.print("\nTast inn ditt navn: ");
		String navn = tast.inLine();
		System.out.println("\nProgrammet fungerer utmerket, "+navn+"!\n"); 
	}
}

Windows XP

Det første du må gjøre er å finne mappen der filen easyIO.jar ligger. Installerer du på standard måte som gitt på IFI-DVD'en, finner du easyIO.jar i mappen C:\Ifi\Java.

Easyio1.jpg


Deretter finner du mappen der java-kompilatoren ligger (nærmere bestemt filene java.exe og javac.exe. Navnet på mappen endrer seg etterhvert som java oppdateres men det ligger alltid i bin mappen. I skrivende stund er den aktuelle mappen C:\Programfiler\Java\jdk1.6.0_14\bin.

Java1.jpg


Nå må du "lære" Windows hvor disse mappene er, så Windows vet hvor den finner de når du skal bruke dem. Dette forteller du Windows gjennom noe som heter Miljøvariable (Environment variables). Du går frem som følger: Høyreklikk Min datamaskin og velg Egenskaper.

Mindatamaskin.jpg


Trykk på fanen Avansert og velg Miljøvariabler

Finnmiljo.jpg


Her skal du spesifisere mappene du fant tidligere. Først legger vi til mappen til easyIO.jar. Finn CLASSPATH i listen over Systemvariabler, velg den og trykk Rediger. Finner du ikke CLASSPATH, kan du simpelthen lage en ny.

Miljovar1.jpg


Har du allerede mapper lagt inn i CLASSPATHEN, går du helt bakerst i listen, og skriver ;C:\Ifi\Java. Det er viktig å ta med semikolonet ; for å skille denne mappen fra de andre. Lagde du en ny CLASSPATH kan du bare skrive inn mappen direkte.

Miljovar2.JPG


Nå skjønner Windows hva og hvor easyIO er. Nå kan du på lignende måte fortelle den hvor den finner java-kompilatorene. Dette skal legges i PATH under Systemvariabler. Rediger den du har, eller lag en ny.

Miljovar3.jpg


På samme måte kan du legge til mappen ;C:\Programfiler\Java\jdk1.6.0_14\bin. Husk å ta med ; først dersom du har andre mapper i PATHEN. OBS! I nyere versjoner av Windows (Vista, 7), må man gjerne skrive "C:\Program Files\Java\", selv om mappen vises som "C:\Programfiler\Java\" i Explorer.


Miljovar4.jpg


Nå skal Windows være klar, men vi tester for å være sikre. Ta koden du finner øverst og lagre det i filen Test.java direkte på C:\. Deretter starter du opp Ledetekst ved å enten gå på Start->Alle Programmer->Tilbehør->Ledetekst, eller Start->Kjør og skrive inn cmd. Du får da opp et kommandovindu. Gå til C:\. Kompiler javafilen med javac Test.java, og kjør programmet med java Test. Om alt fungerer skal resultatet bli omtrent sånn (PS du må skrive inn navnet ditt og trykke enter i programmet).

Ferdig.jpg Ferdig.gifWindows Vista

Windows 7

Linux

Mac OS X

Last ned filen easyio.jar til Mac'en og legg det i en passende mappe. Opprett/rediger filen ~/.bashrc

Legg til følgende linje

export CLASSPATH=$CLASSPATH:~/mappe/easyio.jar

der mappe angir beliggenheten til easyIO-pakken.

Classpathen vil da være satt i xterm-vinduet, men ikke nødvendigvis den vanlige Terminalen. For å se om classpathen er satt kan man skrive "echo $CLASSPATH" i xtermvinduet. Man skal da få returnert classpathen. Får man en blank linje, er ikke classpathen satt. Hvis det funker skal du få opp mappen du spesifiserte i .bashrc-filen. Det kan f.eks se sånn ut:

 ~$ echo $CLASSPATH
 .:/Users/brukernavn/mappe/easyio.jar

Man kan også skrive "export CLASSPATH=.$CLASSPATH:/Users/brukernavn/mappe" direkte inn i terminalvinduet, men da må dette gjøres hver eneste gang man åpner et nytt vindu. Man kan også skrive "source .bashrc" i terminalen for å laste inn riktig CLASSPATH. Når CLASSPATH'en er satt så den peker på riktig mappe, kan man kjøre testprogrammet øverst i mappen for å se at easyIO-pakken virkelig fungerer.

Hvis .bashrc ikke lastes inn ved oppstart, kan man gå inn på filen /etc/profile og legge til linjen

[ -r $HOME/.bashrc ] && source $HOME/.bashrc

Da skal .bashrc lastes inn når man starter opp terminalen, og easyIO skal være tilgjengelig.

Dersom man ikke har tilgang til å endre /etc/profile, kan man sette Terminal til å kjøre kommandoen source ~/.bashrc automatisk når man starter et nytt shell. For å gjøre dette, gå til Preferences, Settings i Terminal. Velg instillingssettet som er markert default. Under Shell-taben kan man skrive inn oppstartskommandoer. Skriv inn source ~/.bashrc, og hak av for å kjøre kommandoen OG for å kjøre kommandoen inni shellet.

Filer

http://www.uio.no/studier/emner/matnat/ifi/INF1000/v08/easyIO/easyio.jar (Gyldig Høst 2010)

Lenker

http://inf1000.com/blog/?p=21 INF1000-blogg om easyIO med vanlige feil og løsninger.

Personlige verktøy
Navnerom
Varianter
Handlinger
Navigasjon
Kategorier
Programvare
Andre
Translate
Verktøy